Reisverslag Nieuw-Zeeland

11/12/2004 t/m 03/01/2005


Naar beginpagina van het reisverslag
Naar de foto's van deze dag


Zaterdag 18 december 2004

Rotorua

Na het ontbijt verzamelen we om 09.45 uur in de lobby van het hotel. We gaan met bijna de hele groep naar Whakarewarewa Thermal Park, een kwartiertje lopen van het hotel.
We raken onder de indruk van de heetwater-, modderpoelen en geisers.
We bezoeken de marae op het park, waar we op traditionele wijze welkom worden geheten en waar we de maorivoorstelling zien.

De rest van de dag gaat ieder zijns weegs.
Alwin, Daniëlle, Eric, Allette en ik gaan met de taxi naar Rainbow Springs Nature Park (jaja, met z'n vijven in één taxi! Bij elkaar op schoot dus. En een droge, wat oudere taxichauffeur met humor maar zonder gebit. Dat zorgt allemaal wel voor de nodige hilariteit). Met een mp3-speler om ons nek gaan we het park door. Op 25 punten in het park staan bordjes met een nummer. Dit nummer kun je invoeren op de mp3-speler. Je krijgt dan uitleg over de plaats waar je bij staat. Te zien zijn inheemse plant- en diersoorten, waaronder de kiwi (loopvogel, niet het vruchtje, want dat wordt in NZ aangeduid met "kiwi fruit").
Vervolgens met de taxi terug naar Rotorua centrum, waar we even achter 't internet kruipen. Dan (wederom per taxi) terug naar het hotel.

Om 19.30 uur worden we op allen met de bus (niet onze eigen) opgehaald voor de show en de "hangi" (grondoven en traditioneel bereide maaltijd) in Tamaki Village. Omdat we op traditionele wijze welkom geheten zullen gaan worden, wordt er in de bus een stamhoofd aangewezen. Dit wordt Jos. Hij en de chiefs van de andere bussen, zal ons later voorgaan bij het betreden van de marae, nadat de "Powhiri" (officiële verwelkomingsdans) is uitgevoerd. De gaststam stuurt een uitdaging van vrede (de "Wero") naar de bezoekers. De krijger zal intimiderende gebaren maken en enkele bewegingen tonen van zijn "Taiaha" (spiesvormig wapen) totdat het "Teka" (vredeoffer) geplaatst en opgenomen is door het stamhoofd van de bezoekende stam. Alle bezoekers moeten gedurende de hele ceremonie achter hun stamhoofd blijven.
Nadat voor de gaststam duidelijk is dat de bezoekers in vrede komen, klinkt de "Karanga" (welkomstkreet) over de binnenplaats, gevolgd door de "Powhiri". Hierna mogen we het dorp betreden.
In het dorp (mooi gelegen in een bos) kijken we naar liederen en dansen, handspelen, wapengebruik. Activiteiten uit een voorbije tijd.
Hierna gaan we het meeting house in, waar we een traditionele maori-show krijgen voorgeschoteld, waar alle stamhoofden (incl. Jos dus) op het podium ook aan deelnemen.
Vervolgens worden we uitgenodigd naar "Whare-kai", de eethut, te gaan, waar wij ons tegoed doen aan de "Hangi", het feestmaal.
Na het voortreffelijke eten kunnen we nog rondkijken in de winkeltjes ('t blijft tenslotte een stukje commercie).

We stappen weer in de bus naar het hotel. In de bus moet gezongen worden, waarbij Jos als stamhoofd (en daarmee alle Nederlanders in de bus) dient te beginnen. Alle aanwezige nationaliteiten in de bus moeten een eigen lied zingen. Hilariteit alom. Tegen elven zijn we terug in het hotel, waar iedereen zich al zoveel mogelijk gereed moet gaan maken voor het vertrek uit Rotorua, de volgende ochtend. Nadat ik dat ook gedaan heb en het verslag van vandaag aan het papier heb toevertrouwd, kruip ik om 23.55 uur m'n bed in, na een indrukwekkende, geweldige dag.

Vorige dag | Volgende dag



Wilt u terug naar de beginpagina van het reisverslag, klik dan hier
Wilt u terug naar mijn homepage, klik dan hier
Wilt u terug naar de inhoud op mijn homepage, klik dan hier



Valid HTML 4.01 Transitional
Copyright © 2005 - 2006
Versie 3.0 / 01 maart 2006
Ronald de Best / Almere, Netherlands / brievenbus rdbsite@xs4all.nl