Reisverslag Nieuw-Zeeland

11/12/2004 t/m 03/01/2005


Naar beginpagina van het reisverslag
Naar de foto's van deze dag


Maandag 03 januari 2005

Aankomst Amsterdam Kuala Lumpur - Amsterdam

... een technisch probleem blijkt er de oorzaak van dat het toestel aan de grond moet blijven. Een ander toestel is niet voorhanden. Het is onduidelijk wat er nu precies gaat gebeuren. Om 01.30 uur horen we (wederom) dat er nog met man en macht gewerkt wordt aan het toestel om het toch de lucht in te kunnen krijgen. Een kwartier later blijkt dat echt niet te gaan lukken en moeten bijna 400 passagiers in hotels ondergebracht gaan worden. We zullen niet eerder vliegen dan 14.00 uur deze middag. We waren al niet vrolijk meer, maar hier worden we nog chagrijniger van, de stemming daalt tot ver onder het nulpunt.

Ik krijg het voor elkaar (door een medewerker van Malaysia Airlines aan te spreken) dat ons reisgezelschap in één hotel kan. Vanaf dat moment zijn we ook als aparte groep behandeld. We moeten weer allemaal de immigration forms invullen voordat we de luchthaven mogen verlaten. Dan staat daar de shuttle klaar die onze groep naar de Concorde Inn KLIA brengt, een minuutje of vijf rijden van de luchthaven. We zijn daar om 03.15 uur. Om 03.30 uur gaan we, na zo'n 25 uur op te zijn geweest, eindelijk slapen, al is het maar voor een paar uurtjes.

Natuurlijk balen wij stevig van de hele situatie, maar als je kijkt naar hoe Malaysia Airlines heeft gehandeld, kunnen we naar mijn mening zeggen dat ze dat goed hebben gedaan. Voor bijna 400 mensen (een 747 vol) is toch snel overnachting geregeld en ook de begeleiding op de luchthaven (van gate, naar "Immigration", naar de shuttles) was dik in orde. Zeker hoe wij als aparte groep zijn behandeld, verdient alle lof. Ook is er snel extra personeel opgetrommeld: bij "Immigration" zat in no time ineens veel meer personeel om ons, na het invullen van de immigration forms, weer van een stempel in ons paspoort te voorzien. En waar ze zo snel de bussen en de chauffeurs vandaan hebben gehaald...

In het hotel kunnen we tot 10.30 uur ontbijten. Uiteraard wordt het hotel betaald door Malaysia Airlines. Ieder half en heel uur gaat er een gratis shuttle naar KLIA. Wij nemen die van 12.00 uur en een paar minuten later zijn we weer daar waar de ellende begon.

Aangezien de vlucht "gewoon" vertraagd is, is het vluchtnummer en de stoeltoewijzing niet gewijzigd. Ook kunnen we de boarding passes gebruiken die we al hebben. De check-in bagage is vannacht al op de luchthaven achtergebleven (overigens is het wel mogelijk geweest die mee te nemen naar het hotel, maar daar zagen wij allemaal, d.w.z. de Djosergroep, van af), zodat we nu direct door kunnen naar "Immigration" (voor het inleveren van de Departure Card en, wederom, een vertrekstempeltje in je paspoort) en vervolgens naar de gate.

Geplande opening van de gate is 13.15 uur, maar al om 12.55 uur kunnen we het toestel in. Voor onze groep regel ik, nog voor we door "Immigration" heen gaan, een brief m.b.t. de vertraging, die we mogelijk kunnen gebruiken voor eventuele claims bij onze reisverzekeringen.

Alsof veertien uur vertraging nog niet genoeg is, doen de heren van de brandstofvoorziening er nog een schepje bovenop: ze gooien het toestel te vol (dat schijnt ook te kunnen), waardoor er kerosine moet worden afgetapt. Hierdoor worden we pas om 15.05 uur van de gate afgeduwd. Vijftien uur en twintig minuten vertraging dus.
Om 15.40 uur zijn we los van startbaan 32L.

Het is 21.05 uur als we, na een vlucht van 12,5 uur, hard op een landingsbaan van Schiphol terechtkomen. Blijkbaar ver weg van de aankomstterminal, want voordat we daar aankomen, is het al zo'n 21.25 uur. We moeten een aardig stukje lopen naar bagageband 15. De bagage komt niet vlot en pas tegen 22.30 uur kan ik mijn afhalers tegemoet lopen.

Ik stap aan de passagierszijde in m'n eigen auto (dus toch!) want een vriendin van mij rijdt mij naar huis. Een uurtje later ben ik thuis. Moe. Lichamelijk en geestelijk. Wat hebben wij veel mooie dingen gezien. En, zoals voorspeld tijdens de kennismakingsronde in Auckland: veel te veel gezien in te weinig tijd. Dit smaakt absoluut naar meer!

Tegen mijn reisgenoten zeg ik:
BEDANKT VOOR JULLIE GEZELLIGHEID, HET LACHEN, HET SAMEN BELEVEN VAN DIT MOOIE LAND!

Tegen Guus zeg ik:
BEDANKT VOOR DE BEGELEIDING!

Vorige dag | Volgende dag



Wilt u terug naar de beginpagina van het reisverslag, klik dan hier
Wilt u terug naar mijn homepage, klik dan hier
Wilt u terug naar de inhoud op mijn homepage, klik dan hier



Valid HTML 4.01 Transitional
Copyright © 2005 - 2015
Versie 2.1 / 22 november 2015
Ronald de Best / Almere, Netherlands / brievenbus rdbsite@xs4all.nl